RSS

Optie voor O.Z. Armsteeg profilering.

Gezien de economische crisis is bouwvolume hopelijk niet meer de enige motivatie en richtlijn.

Vaak zie je toeristen, die waarschijnlijk een ‘niet-sex’ route willen kiezen, de steeg inkijken en vervolgens maar doorlopen op de Warmoesstraat. Dit is jammer, de O.Z. Voorburgwal, aan de andere zijde van de steeg, is erg mooi en maakt een historisch mooie en sexloze route naar de Zeedijk mogelijk.

Een klein pleintje + eventueel een klein muur-fonteintje aan de oneven zijde maakt een terrasje mogelijk voor de brouwerij,
maar nog veel belangrijker het laat zonnelicht uit het zuiden toe in het midden van de steeg.
Ook kan door een boom groen in het zicht gebracht worden (zomer schaduw, winter blad-loos) als je de steeg inkijkt.

De paar oude fassaden die zo nu en dan tentoon gesteld worden bij het scheepvaartmuseum kunnen permanent getoond worden. Dit geeft een mooie combinatie van nieuwbouw en historisch-respect. Samen met wat uitleg (pleintje was eens het dichtbevolkste gebied in de wereld), zou de steeg een bescheiden toeristische attractie gaan vormen.

De steeg krijgt een vrij open inkijk op het binnenterrein. Smalle steeg met groots zicht. Een van de vele mooie verrassingen van Amsterdam? Een kans die de gemeente zou moeten grijpen. Weinig extra geld, groots resultaat. (Natuurlijk verhinderen de hekken, eventueel verwerkt in de fassaden, toegang tot het binnenterrein.)

Deze planning maakt de steeg zelfs attractief, in plaats van een nauw en beangstigend smal straatje wordt het opener en interessant.
Als de onderste bebouwing van de oneven zijde (eventueel ook met oude fassaden en mogelijk met iets straatverbreding bij de fontein) ook nog eens uitnodigend wordt kan een historische aanwinst voor de stad gecreƫerd worden. En dit is allemaal zichtbaar vanaf de uiteinden van de steeg zodat je de steeg wilt inlopen in plaats van mijden. Dit is tevens goed voor de gevestigde horeca en bedrijven in de steeg.

Al met al kan er op de huidige bouwplannen bespaard worden. Moet het bouwvolume in de toekomst alsnog uitgebreid worden kan dat t.z.t. altijd nog gebeuren. Als je de oude Amsterdamse fassaden ook nog eens weglaat (is maar een idee) zullen de bouwkosten, tijdens deze economische depressie, stukken lager uitvallen. Ook zou deze planning de zaak die nu bij de raad van State loopt een heel andere wending geven.

Goed voor toerist, bedrijven en lokale bewoners.
Een zinnig alternatief voor deze buurt?

Weet iemand wie in Amsterdam in de positie verkeerd om iets te kunnen doen met een voorstel zoals deze?
Gemeente, openbare ruimte, Stadsherstel, wie o wie kan met zoiets benaderd worden? Heb je een naam en/of nummer graag aan mij doorgeven.

Met vriendelijke planning, Herman.

 1. 2 Comment(s)

 2. By richard on Feb 24, 2009 | Reply

  HI Herman,

  ik ben het helemaal met je eens.
  Echter blijkt ook in mijn strijd tegen de nieuwbouw dat onze eigen VVE helaas destijds niet tegen de nieubouwplannen heeft geprotesteerd.
  We heb toevallig gisteren en vandaag met Stadsherstel (en Nico want die had ook bezwaar gemaakt) om de tafel gezeten en we zijn zegmaar kansloos mede omdat wij(onze VVE) voorgestemd zouden hebben. Daar zijn echter geen notulen van.
  Maar een mooi pleintje zou mooi zijn nu komen er 13 meter hooge gebouwen.
  Maar wie niet waagt wie niet wint

  Groetjes

  Richard

 3. By Wanda on Mar 15, 2009 | Reply

  Hallo beste achterburen,

  Waarschijnlijk hebben we elkaar wel eens de hand geschud op een van de bijeenkomsten rond de ontwikkelingen van de AMS al kom ik niet zo vaak want er gebeurt zoveel in de buurt dat je wel elke avond naar een informatie- of inspraakavond kunt. Ik woon ook aan het binnenterrein maar dan in de Heintje Hoekssteeg. Het vuilnisprobleem is ZEER, ZEEEEER herkenbaar net als het wangedrag van veel horeca in en rond ons blok. Zelf heb ik een tijdje een weblog bijgehouden over de vuilnisproblematiek in de HHsteeg, maar ik vond het uiteindelijk wat eenzijdig. Sinds augustus schrijf ik regelmatig over wonen op de Wallen, zie mijn websiteadres. Ik ga ook zeker binnenkort een stuk schrijven over vuilnis want het is echt van de gekke. ‘t Is wel wat beter geworden sinds ze het vuilnis wat vroeger ophalen aan de Warmoeskant, maar in de praktijk betekent dat ook dat je soms maar een uurtje hebt om je vuilnis buiten te zetten, met als gevolg dat de mensen die te laat zijn, toch dat zakkie dumpen en dan zit je weer met hetzelfde probleem.
  In de Heintje Hoekssteeg bestaat ‘t plan om een bewonersvereniging op te richten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en wellicht is enige vorm van samenwerking of overleg (informeel) mogelijk.
  Vriendelijke groet, Wanda

Post a Comment